loader

Proefveld Aendless geopend met sportief één-tweetje

Warmte opwekken uit kunstgras sportvelden voor het duurzaam en gasloos verwarmen van gebouwen, kan dat? Op Sportpark Marslanden in Zwolle is de pilot van Aendless gestart met een kunstgras voetbalveld dat energie opwekt. Het eerste kunstgrasveld is vrijdag 1 juli geopend door Arjan Spaans, wethouder van Energie en Klimaat van gemeente Zwolle. Dit gebeurde met een symbolisch één-tweetje van de betrokken partners, waaronder ZonMW Sportinnovators, de voorzitter van de voetbalvereniging,  de gemeente Zwolle, de Provincie Overijssel en de technische uitvoerders.

Energie opwekken voor gebouwen en tegelijkertijd een koel veld voor voetballers. Dat is de theorie. In de praktijk gaat getest worden of een kunstgras sportveld zo’n duurzame energiebron kan zijn zonder dat het speelplezier wordt beperkt. In de komende periode wordt onderzocht wat het energierendement is van het nieuwe speelveld. Is de uitkomst positief, dan zal een groter veld ingericht en intensief getest worden op bespeelbaarheid en onderhoud.

Trots
Wethouder Energie en Klimaat Arjan Spaans: “Ik ben er trots op dat juist in Zwolle een van de eerste toepassingen van warmtewinning uit kunstgras voetbalvelden is gestart. Een innovatie waarmee op termijn honderden huizen en gebouwen kunnen worden verwarmd. Zonder eigen investering en tegen een gunstig tarief. Dit zijn de innovatieve oplossingen waar we naar op zoek zijn. Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen.”

Seminar
De officiële opening van het proefveld werd gecombineerd met een kort seminar in de kantine van SV Zwolle voor geïnteresseerde sportparkbeheerders, duurzame energieprofessionals, warmte transitie-experts en energiecoöperaties. Het doel was om de mogelijkheden van het concept en het dubbel benutten van assets in de openbare ruimte voor de energietransitie met elkaar te bespreken. Het projectteam van Aendless deelde haar ervaringen en de ruim 40 aanwezigen vertelden waar zij in de praktijk tegenaan lopen; van gemeentelijk initiatieven tot technische inrichtingen en financiële mogelijkheden.

Samenwerking
De aanleg van het kunstgrasveld in Zwolle is een samenwerking van ZonMW Sportinnovators, Aendless Energy, provincie Overijssel, Nieuwe Energie Overijssel en gemeente Zwolle.